Queering Puppets Festival

Het Queering Puppets Festival Amsterdam vindt dit jaar plaats in Plein Theater en Hotel Arena. Verwacht gedurende het festival grote en kleinere performances, straattheater, acts, installaties, exposities, workshops voor jeugd en volwassenen.
 

28/03/2023 - 02/04/2023

€4.50 - €17.50

Tickets

Website >

Queering Puppets Festival Amsterdam biedt sinds 2022 een podium
aan genre-overstijgende vormen van beeldend theater en poppenspel.
Een versmelting van ambacht en technologie, waarbij traditionele categorieën worden opgeheven voor het oog van de toeschouwer.
Plein Theater en Puppetry Workspace trotseren de norm met dit festival vol bontgekleurde visuele uitspattingen uit binnen- en buitenland. QPFA is LGBTQI+ friendly, feministisch, activistisch en bovenal: Schitterend in eigenwijsheid!

The Feminine & Nature

Dit jaar ligt de focus op de thema’s het vrouwelijke en de natuur in relatie tot de maatschappij. Het festival en de programmering is pro verbinding en emancipatie, anti oorlog en macht, pro kracht en intuïtie en pro het ongeziene en onbenoembare dat onderschikt wordt geacht in de maatschappij. Vrouwelijkheid, het scheppende, het kwetsbare én Moeder Aarde.

 HAG  Cézanne Tegelberg & Company

Tijdens de voorstelling HAG – Cézanne Tegelberg & Company dwaal je als onzichtbare toeschouwer op zondag 2 april door een intiem ritueel in de Kapel van Hotel Arena.

De term ‘heks’ wordt gebruikt om te onderdrukken, te stigmatiseren, te vervloeken, maar de Heks is zoveel meer. Ze is de wijze vrouw, de ontembare, de heldere.
Zij die zich weigert te voegen naar onze systemen. Ze is de oerkracht, de haarscherpe intuïtie waarvoor de moderne vrouw zich doof maakt uit angst om voor gek verklaard te worden. 

Niet als het aan haar ligt. Overal om ons heen verschijnt ze. En ze zal vrij zijn.

Met deze performance duiken we in de oceaan van ons collectief geheugen op zoek naar de oervrouw, de heks in ons allemaal. Vanachter haar ogen kijken we mee. Als onzichtbare toeschouwers dwalen we door een bewegend labyrint en komen we belachelijk dichtbij een intiem ritueel van hervinden en reclaimen, van weten en waanzin. Het is tijd om terug te gaan.

Opening QPFA2023
& 40 jaar jubileum Plein theater

Het festival wordt geopend op 28 maart met de expositie Vulva Variety van Meike van de Akker in Plein Theater en de voorstelling #17 van The Paper Ensemble in de theaterzaal van Plein Theater.

Daarmee wordt niet alleen het startsein gegeven voor de tweede editie van het Queering Puppets Festival Amsterdam, maar ook voor de viering
van het 40 jaar bestaan van Plein Theater!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=fHziQrhaUqw&embeds_euri=https%3A%2F%2Fplein-theater.nl%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

“Queering is something we do,

rather than something we are

(or are not).

Even the term queer itself can be queered, because much of queer theory involves working to fight against normalization even in the field itself.”