OOSTCAST, KOLONIAAL OUD-OOST

Straatnamen zijn door hun alledaagsheid belangrijk. Ze kunnen je aan gelukkige of ongelukkige tijden doen terugdenken. In deze tentoonstelling wil Fré je meenemen in de geschiedenis achter deze straatnamen en laten zien hoe hij nu naar deze straten en gebouwen kijkt.
 

30/06/2023 5:30 am - 28/07/2023 8:00 pm

OOSTCAST
Koloniaal 
OUD-OOST

Expo opening Vrijdag 30 Juni

De Linnaeusstraat, Vrolikstraat, Dapperstraat en Camperstraat. Een greep uit namen van straten in Amsterdam Oud-Oost waar Hotel Arena is gevestigd.
Wat weet je over deze straatnamen, waarin je dagelijks beweegt of waar je misschien wel woont?

In samenwerking met project OOSTCAST nodigen we je uit om meer te leren over de geschiedenis achter o.a. deze straatnamen, en de onderbelichte verhalen die hieraan verbonden zijn. OOSTCAST bestaat uit een wandelroute, een podcast over straatnamen en 7 illustaties van kunstenaar Fré Calmes die vanaf 30 juni te zien zijn in Hotel Arena. Fré reageert vanuit het perspectief als zwarte kunstenaar op de verhalen achter deze straatnamen.  

Straatnamen zijn door hun alledaagsheid belangrijk. Ze kunnen je aan gelukkige of ongelukkige tijden doen terugdenken. Sinds Fré in Nederland woont, hebben straatnamen een andere betekenis gekregen voor hen.

Deze zijn genoemd naar mannen die een slecht beeld van Fré’s Afrikaanse voorouders hadden. In deze tentoonstelling wil Fré laten zien hoe hen nu naar deze straten en gebouwen kijkt.

Bij elk werk kun je twee QR-codes scannen: één met informatie betreffende de wetenschapper die vernoemd is in de straatnamen en enkele andere locaties in stadsdeel Oost. De tweede QR-code is een Nederlandse gesproken toelichting van de kunstenaar Fré over het betreffende werk.

Foto: Silver Bosch

Fré Calmes

Fré Calmes (hen/hun) is geboren in Port-au-Prince (Haïti), opgegroeid op Curaçao en woont sinds 2013 in Amsterdam Oost. Hier is Fré werkzaam als kunstenaar en designer. Fré is opgegroeid met het katholieke geloof en de voodooreligie.

Op zestienjarige leeftijd heeft hen voodoo gekozen als enige geloof. Door voodoo kan Fré in contact komen met hun voorouders en spirituele gidsen zoals Hiro Kami, Darcko Koi, Jack Noir en Freda Alexandra. Fré beoefent een eigen versie van voodoo of zoals hen het noemt ’Neo voodooism’: het uitvoeren van traditionele voodoorituelen in een kunstzinnige vorm. Voor deze tentoonstelling heeft Fré gewerkt als Darcko Koi.

@frederick_artist

www.studiofrederickcalmes.com

www.oostcast.nl

Het project sluit aan op de tentoonstelling Zwartheid Onder Ogen Komen in The Black Archives (2022).

OOSTCAST Koloniaal Oud-Oost is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, BUROBRAAK (concept, design en uitvoering), Beyond Walls (redactie en podcast), Van Gisteren (eindredactie) en The Black Archives (content).