De Kracht van Verbeelding

 

04/06/2023 3:30 pm - 4:30 pm

Free

Van kunstenaar naar changemaker – een reflectie

We leven in een wereld met een constante flow aan uitdagingen. Velen daarvan voelen overweldigend. Het is waarschijnlijk nooit anders geweest. Alleen dat de uitdagingen zelf veranderen, evenals de hoeveelheid slecht nieuws die ons bereikt.

Cultuur is een mysterieus iets. Zij is alomtegenwoordig en veranderbaar. Cultuur bestaat uit maatschappelijke regels en verwachtingen. Als kunstenaar ben je onderdeel van deze cultuur. Je leeft erin. Maar je bent ook in een uitgelezen positie om eraan bij te dragen. Ieder maker weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.

Fotograaf Sevilay Maria van Dorst is altijd al gefascineerd geweest door de mogelijkheid om met behulp van fotografie maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Haar uitgangspunt is nieuwsgierigheid. Wie zijn de mensen die worden genegeerd of die te kampen hebben met vooroordelen? Waar ligt de kracht die men zo makkelijk over het hoofd ziet?

Met haar meest recente project PR:OUD, dat ze samen met Micaela Bartels heeft ontwikkeld, staat onze houding tegenover veroudering centraal. Want hoe kan het dat jong blijven wordt gezien als ‘dé sucessformule’ voor ouder worden? Na twee jaar intensief onderzoek en productie heeft het duo onlangs een koffietafelboek gelanceerd (39 rolmodellen, 352 pagina’s, > 300 portretten), gevolgd door verschillende tentoonstellingen en een hoop media-aandacht met een bereik van meer dan drie miljoen mensen tot heden. Een prachtig voorbeeld voor het gebruik van kunst als versneller voor maatschappelijke verandering.

Ontmoet Sevilay en Micaela bij Hotel Arena,
als onderdeel van Amsterdam Art week.
Het gesprek wordt geleid door Dymphie Braun.
Er zal voldoende tijd zijn voor een meet & greet.

Het event zal in het Nederlands zijn.

Zondag 4 Juni

15.00 walk-in
15.30 start event
16.30 drinks

 
Hotel Arena
Oosterpark
’s-Gravesandestraat 55
1092 AA Amsterdam

Schrijf je hier in

 

Over de makers:
Micaela Bartels en
Sevilay Maria van Dorst

Sevilay Maria van Dorst (fotografe) belicht graag maatschappelijke thema’s die toe zijn aan verheldering. Haar werk ligt altijd op het snijvalk tussen kunst en het echte leven.

Door middel van haar persoonlijke esthetiek weet zij de blikken van haar publiek te vangen en zo nieuwe zienswijzen mogelijk te maken.

Micaela Bartels (initatiefneemster) wil graag oud kunnen worden in een maatschappij die leeftijd en levenservaring op waarde weet te schatten.

Door de huidige vooroordelen rondom ouderdom voelen velen een steeds verder groeiend afstand tussen wat zij worden (ouder) en hoe zij horen te zijn (forever young). Een cultureel fenomeen dat zowel tijdelijk als ook veranderbaar is.